Dacă deții o companie sau ai un rol activ în organizația pentru care lucrezi, cel mai probabil te-ai gândit la un moment dat la una dintre următoarele întrebări: “Cine e consumatorul meu?”, “Ce să fac astfel încât consumatorii să îmi cumpere produsele/serviciile?”, “Unde caută consumatorii informații despre produsele/serviciile pe care le achiziționează?”, “Cât ar plăti consumatorii pentru produsul meu/serviciile mele?”. Pentru a răspunde acestor întrebări, începând cu această săptămână lansăm Enciclopedia cercetării de piață, o serie de articole menite să îți ofere suport și ghidare în a afla mai multe despre consumatorii și clienții tăi.

Înainte de toate însă, trebuie să definim foarte clar ce înseamnă “cercetare de piață”, pentru că deseori numai acest termen face oamenii să se simtă de multe ori copleșiți. Conform <a href=" http://www.businessdictionary.com/definition/marketing-research.html "target=" _blank">BusinessDictionary cercetarea de piață este o metodă de cercetare științifică aplicată în domeniul marketing-ului. Aceasta cuprinde: (1) identificarea unei piețe și măsurarea caracteristicilor acesteia; (2) cercetarea produsului/serviciului; (3) cercetarea comportamentului consumatorilor (motivații, preferințe, comportament de achiziție). Informațiile pentru cercetarea de piață sunt colectate din diverse surse: fie direct, prin observarea consumatorilor (în magazine), prin sondaje online, interviuri telefonice sau față în față, sau din surse publicate.Cu alte cuvinte, cercetarea de piață este acea arie care se ocupă cu strângerea informațiilor relevante de care au nevoie diverse organizații pentru o gamă largă de nevoi din piața în care activează:

În continuare, vom evidenția care sunt cele mai importante obiective de business pentru care se pretează cercetarea de piață:

  • Atragerea noilor clienți – evaluarea profilului potențialilor clienți pe diverse variabile de interes (gen, vârstă, venit, educație etc.), astfel încât să îi poți targeta mai bine cu produsele oferite și canalele de comunicare folosite
  • O mai bună înțelegere a clienților existenți – explorarea nevoilor, preferințelor, atitudinilor, comportamentelor consumatorilor cu privire la diverse mărci, produse/servicii și profilarea acestora pe diverse variabile de interes (gen, vârstă, venit, educație etc.), astfel încât să îi reții și să-i loializezi
  • Evaluarea foștilor clienți – identificarea motivelor de nemulțumire cu privire la produsele/serviciile oferite, astfel încât să îți înțelegi mai bine competiția și sa-ți recalibrezi oferta de produse la noile nevoi ale consumatorilor
  • Identificarea diverselor oportunități din piață – monitorizarea acțiunilor competitorilor, explorarea diverselor trend-uri și dezvoltări din industria, astfel încât să poți dezvolta noi strategii eficiente
  • Anticiparea diverselor schimbări ale industriei și economiei – analizarea pieței și a contextului macroeconomic, astfel încât să reduci riscurile în deciziile de business.

În afara obiectivelor menționate mai sus care țin de înțelegerea pieței și a competitorilor, precum și a poziționării produselor/serviciilor oferite, cercetarea de piață poate ajuta și în interiorul organizației, prin eliminarea diverselor întrebări și tensiuni care pot apărea. De exemplu, dacă un departament are o idee care nu este împărtășită și de restul echipelor, cercetarea de piață va aduce argumente pro sau contra respectivei idei, dar dintr-o perspectivă obiectivă a unei entități independente, adică a unei agenții de cercetare de piață. Această entitate are și rolul de a ajuta business-ul în a adapta și a transpune concluziile în strategii acționabile, care să ajute compania să crească.

Nu pierde următorul articol din seria “Enciclopediei cercetării de piață” lansate de Questia Group's. Săptămâna viitoare o să publicăm mai multe despre diversele tipologii și metode de cercetare de piață și cum să alegem cea mai bună tehnică ca să răspundem obiectivului nostru de business.