Dacă deții o companie sau ai un rol activ în organizația pentru care lucrezi, cel mai probabil te-ai gândit la un moment dat la una dintre următoarele întrebări: “Cine e consumatorul meu?”, “Ce să fac astfel încât consumatorii să îmi cumpere produsele/serviciile?”, “Unde caută consumatorii informații despre produsele/serviciile pe care le achiziționează?”, “Cât ar plăti consumatorii pentru produsul meu/serviciile mele?”. Pentru a răspunde acestor întrebări, am lansat Enciclopedia cercetării de piață, o serie de articole menite să îți ofere suport și ghidare în a afla mai multe despre consumatorii și clienții tăi.

Dacă săptămâna trecută am discutat despre <a href="http://analytica.questiagroup.com/enciclopedia-cercetarii-de-piata-capitolul3/"target=" _blank">metodologiile și metodele de piață cantitative , astăzi vom vorbi despre metodologiile și metodele de piață calitative.

În primul rând, acestea sunt foarte potrivite atunci când dorim să ne răspundem la întrebări care țin de înțelegerea în profunzime a diverselor grupuri de oameni sau a diverselor teme de discuție în materie de motivații, ocazii și momente de consum, percepții etc. În funcție de metoda de culegere a datelor utilizată, putem vorbi despre:

1) FGDs (Focus Group Discussions) – probabil cea mai răspândită metodă de culegere a datelor calitative, aceste discuții de grup realizate, în general, cu 6-8 persoane sunt foarte utile atunci când dorim dezbaterea unui anumit subiect într-un grup mai mare de oameni. Unul dintre principalele dezavantaje ale acestei metode este faptul că se poate pierde focus-ul discuțiilor datorită amestecului de informații relevante cu opinii care divaghează.

2) IDIs (In-Depth Interviews) – o altă metodă de culegere a datelor foarte răspândită, interviurile în profunzime sunt foarte potrivite atunci când dorim să investigăm în profunzime anumite subiecte mai sensibile sau anumite grupuri de oameni care pot întâmpina dificultăți în a se exprima liber în cadrul unu grup (ex: cei care suferă de o anumită boală). Printre dezavantajele acestei metode se numără faptul că trebuie realizate într-un număr mai mare pentru a asigura relevanță chiar și din punct de vedere calitativ.
La rândul lor, interviurile în profunzime pot lua forma in-home interviews, metodă foarte potrivită atunci când vrem să aflăm mai multe despre mediul respondentului sau accompanied shopping interviews, foarte utilizate atunci când vrem să aflăm mai multe despre preferințele de consum ale oamenilor, precum și modul în care aceștia își aleg produsele și mărcile în magazine. Atât la interviurile acasă, cât și la cele la cumpărături, metoda observației este utilizată împreună cu cea a interviului, pentru ca observa realitatea imediată și corespondența dintre mediul natural și percepțiile respondentului.

3) In-home Interviews- o metodă de culegere a datelor calitative care începe să fie din ce în ce mai utilizată datorită creșterii penetrării internetului, chestionarele aplicate online oferă avantajul costurilor mai mici, a timpului mai mic de culegere și a lipsei prezenței operatorilor de interviu. Cu toate acestea, există puțin control asupra persoanei care răspune la aceste sondaje, precum și a faptului că anumite produse/ servicii nu au o clientelă reprezentativă în mediul online.

4) Etnografii - acestea combină diverse elemente ale metodologiilor prezentate mai sus pe o perioadă mai lungă de timp pentru a obține informații în profunzime despre anumite grupuri de oameni și obiceiurile acestora. De cele mai multe ori, etnografia urmărește surprinderea subiecților în diverse activități ale vieții lor (ex: acasă cu familia, în oraș cu prietenii, în timpul liber practicând un hobby etc.). Unul dintre principalele avantaje ale acestei metode este faptul că datorită lungimii în timp se pierde posibila influență a moderatorului, care ajunge parte integrantă a grupului urmărit.

În funcție însă de obiectivele de business avute în vedere, agenția de cercetare de piață poate face cea mai bună recomandare cu privire la tehnica utilizată.

Nu pierde următorul articol din seria “Enciclopediei cercetării de piață” lansate de Questia Group. Săptămâna viitoare o să publicăm mai multe informații despre o categorie mai aparte metode, care îmbină informații calitative și cantitative.