Dacă deții o companie sau ai un rol activ în organizația pentru care lucrezi, cel mai probabil te-ai gândit la un moment dat la una dintre următoarele întrebări: “Cine e consumatorul meu?”, “Ce să fac astfel încât consumatorii să îmi cumpere produsele/serviciile?”, “Unde caută consumatorii informații despre produsele/serviciile pe care le achiziționează?”, “Cât ar plăti consumatorii pentru produsul meu/serviciile mele?”. Pentru a răspunde acestor întrebări, am lansat Enciclopedia cercetării de piață, o serie de articole menite să îți ofere suport și ghidare în a afla mai multe despre consumatorii și clienții tăi.

Dacă săptămânile trecute am discutat despre fluxul de lucru dintre client și agenție pe un proiect de cercetare de piață, astăzi vom discuta despre procesul intern de lucru pe un studiu, de partea agenției.

În primul rând, din momentul în care agenția primește brief-ul final de la client, echipa de proiect se poate apuca de dezvoltarea materialelor de proiect, etapă care include mai multe documente:

1) Chestionar/ ghid de discuție: în funcție de tipul de proiect avut în vedere (calitativ/cantitativ), acesta reprezintă un document care sumarizează principalele întrebări care trebuie adresate în cadrul studiului pentru a răspunde obiectivelor avute în vedere de client. De cele mai multe ori, acest material este dezvoltat de agenție și trimis spre feedback către client, dar există și situații în care materialul este furnizat direct de către client.

2) Eșantion: acesta reprezintă o structură a populației cu care se va discuta în cadrul studiului, pe o serie de variabile de interes, care sunt stabilite împreună cu clientul (ex: sex, vârstă, venit, educație). În funcție de obiectivele avute în vedere și de publicul țintă al produselor/ serviciilor clientului, eșantionul poate urmări o structură reprezentativă la nivel național/ urban conform structurii reale a populației României sau o structură specifică pe anumite cote sau variabile de interes pentru client (ex: mame de copii 0-6 ani).
După stabilirea și agrearea cu clientul a materialelor de proiect, agenția se poate ocupa de demararea efectivă a studiului de cercetare, care cuprinde, la rândul ei, o serie de sub-etape:

3) Recrutare: după ce se stabilește eșantionul avut în vedere pentru studiu, agenția poate începe recrutarea respondenților necesari (pentru studiile calitative) prin intermediul aplicării unui chestionar suplimentar, astfel încât să existe o confirmare a profilului căutat. În cadrul studiilor cantitative, această etapă coincide cu punctul 4) de mai jos.

4) Culegerea datelor: această etapă reprezintă realizarea efectivă a studiului, prin intermediul metodei agreate – ex: discuții față în față pentru studiile calitative, discuții față în față/telefonice/online pentru studiile cantitative. Pe întreaga perioadă a culegerii datelor, agenția trebuie să urmărească respectarea eșantionului agreat la începutul studiului, precum și parcurgerea tuturor întrebărilor din chestionar/ghid de discuție.

5) Finalizarea studiului: la finalizarea culegerii datelor, agenția verifică și analizează rezultatele obținute, după care începe lucrul la un raport detaliat cu principalele concluzii ale studiului și/sau o prezentare a acestor rezultate, care va fi livrat către client. După cum spuneam și săptămâna trecută, pentru proiectele de importanță strategică, se pot organiza și workshop-uri extinse, în care agenția lucrează împreună cu clientul și principalele entități vizate de proiect pentru a “traduce” rezultatele cercetării în recomandări acționabile pentru business.

Urmărește în continuare articolele postate de Questia Group pentru a afla cele mai noi informații despre consumatori.