Dacă deții o companie sau ai un rol activ în organizația pentru care lucrezi, cel mai probabil te-ai gândit la un moment dat la una dintre următoarele întrebări: “Cine e consumatorul meu?”, “Ce să fac astfel încât consumatorii să îmi cumpere produsele/serviciile?”, “Unde caută consumatorii informații despre produsele/serviciile pe care le achiziționează?”, “Cât ar plăti consumatorii pentru produsul meu/serviciile mele?”. Pentru a răspunde acestor întrebări, am lansat Enciclopedia cercetării de piață, o serie de articole menite să îți ofere suport și ghidare în a afla mai multe despre consumatorii și clienții tăi.

Dacă săptămânile trecute am discutat despre diferitele metode de cercetare de piață, astăzi vom vorbi despre fluxul de lucru dintre client și agenție pe un proiect de cercetare de piață. Acesta se bazează pe o serie de pași:

1) Brief-ul inițial: acesta reprezintă un document sau un e-mail prin care clientul informează agenția de cercetare de piață asupra obiectivelor pe care le are în vedere cu studiul respectiv. Un brief bun ar trebui să conțină: contextul și obiectivele de business, obiectivele de cercetare de piață, publicul țintă avut în vedere și, optional, metodologia dorită, precum și alte specificații care țin de aceasta. Contuararea brief-ul reprezintă una dintre cele mai importante etape ale proiectului deoarece, fără acesta, studiul nu poate fi demarat. În funcție de complexitatea brief-ului, agenția poate cere o discuție cu clientul pentru a clarifica anumite aspecte ale cerințelor avute în vedere.

2) Oferta agenției: aceasta reprezintă un document construit de agenție care acoperă atât o propunere tehnică, cât și una comercială, prin care se răspunde la obiectivele clientului descrise în brief. Pe baza acestui document, clientul poate cere clarificări suplimentare și/sau poate invita agenția pentru o prezentare a ofertei respective. În cele mai multe situații, clientul cere oferte de la mai multe agenții pentru a fi sigur că alege cea mai bună opțiune pentru studiul pe care îl are în vedere.

3) Brief-ul final: acesta reprezintă un document sau un e-mail mai complex decât brief-ul inițial în care se detaliază aspectele finale care trebuie avute în vedere în cadrul studiului. Brief-ul final este construit de către client pe baza informațiilor și a ofertei primite de la agenție/agenția câștigătoare.

4) Demararea studiului: după ce se stabilesc detaliile finale, agenția poate începe efectiv lucrul la proiect, începând cu detaliile administrative (ex: contract) și continuând cu materialele necesare cercetării (ex: chestionar/ ghid de discuție, eșantion etc.).

5) Finalizarea studiului: la încheierea proiectului, agenția oferă clientului un raport detaliat privind principalele concluzii ale studiului și/sau o prezentare a acestor rezultate. Pentru proiectele de importanță strategică, se pot organiza și workshop-uri extinse, în care agenția lucrează împreuna cu clientul și principalele entități vizate de proiect pentru a “traduce” rezultatele cercetării în recomandări acționabile pentru business.

Nu pierde următorul articol din seria “Enciclopediei cercetării de piață” lansate de Questia Group. Săptămâna viitoare o să publicăm mai multe informații despre pașii pe care îi urmărește agenția de cercetare de piață pe parcursul unui studiu de la demararea acestuia și până la livrarea raportului.