Dacă deții o companie sau ai un rol activ în organizația pentru care lucrezi, cel mai probabil te-ai gândit la un moment dat la una dintre următoarele întrebări: “Cine e consumatorul meu?”, “Ce să fac astfel încât consumatorii să îmi cumpere produsele/serviciile?”, “Unde caută consumatorii informații despre produsele/serviciile pe care le achiziționează?”, “Cât ar plăti consumatorii pentru produsul meu/serviciile mele?”. Pentru a răspunde acestor întrebări, am lansat Enciclopedia cercetării de piață, o serie de articole menite să îți ofere suport și ghidare în a afla mai multe despre consumatorii și clienții tăi.

Dacă săptămâna trecută am discutat despre <a href="http://analytica.questiagroup.com/enciclopedia-cercetarii-de-piata-capitolul4/"target=" _blank">metodologiile și metodele de piață calitative, astăzi vom vorbi despre metodologiile care îmbină informații calitative și cantitative.

De cele mai multe ori, această categorie înglobează tehnici de cercetare din zona online, care au apărut și s-au dezvoltat în ultimii ani. În acest articol, vom trata două dintre aceste metodologii:

1) Comunități Online (Online/ Insights Communities) – situate poate la intrepătrunderea dintre un forum și un focus grup online, comunitățile sunt capabile să surprindă și să urmărească comportamentele în timp, să le pună în context și să identifice modele și tendințe care pot ajuta companiile să ia decizii mai bune în viitor. De obicei, acestea se desfășoară pe o perioadă mai lungă de timp (1 lună, 3 luni, 6 luni etc.) și cuprind acvitiăți desfășurate cu mai mulți oameni (50, 100, 500 etc.). Unul dintre principalele avantaje ale acestora este faptul că funcționează bidirecțional, membrii ei neașteptând neapărat instrucțiuni de la moderator, ci participând activ în discuții și cu alți membrii. Mai mult, feedback-ul este cules continuu, în timp real.

2) Social Media Listening – spre deosebire de tehnicile tradiționale de cercetare a pieței, cantitatea de informații generată de social media nu urmează o structură clară, ci acoperă o gamă largă de subiecte, pe perioade lungi de timp. Chiar și așa, cercetătorii au început să își aprofundeze înțelegerea și cunoașterea instrumentelor de analiză a conținutului social media, pentru a aduce perspective valoroase clienților pentru care lucrează. Această metodologie se bazează disponibilitatea relativă largă a diferitelor programe și aplicații care facilitează munca cu cantități uriașe de date și a evoluțiilor constante menite să găsească noi modalități de colectare, combinare și analizare automată a conținutului. Printre avantajele social media listening se numără faptul că nu înglobează neapărat numai date din rețelele de socializare, ci se pot adăuga și diverse alte surse online care generează date (ex: website-uri de știri, blog-uri etc.).

În funcție însă de obiectivele de business avute în vedere, agenția de cercetare de piață poate face cea mai bună recomandare cu privire la tehnica utilizată.

Nu pierde următorul articol din seria “Enciclopediei cercetării de piață” lansate de Questia Group. Săptămânile viitoare o să publicăm mai multe informații despre fluxul de lucru dintre client și agenție pe un proiect de cercetare de piață.